Het Indiase Tata Steel, het moederbedrijf van de staalfabriek in IJmuiden, en het Duitse Thyssenkrupp hebben een intentieovereenkomst gesloten over het samengaan van hun Europese staalactiviteiten.
Dat werd woensdag bekendgemaakt. Het hoofdkantoor van de joint venture, dat de naam Thyssenkrupp Tata Steel zal krijgen, komt in de regio Amsterdam.
Het gecombineerde bedrijf heeft een jaaromzet van circa 15 miljard euro en er werken circa 48.000 mensen. Het proces gaat nu de fase van boekenonderzoek en het uitonderhandelen van een definitieve deal in.
Als gevolg van de fusie zullen naar verwachting circa 4.000 mensen hun baan verliezen. De helft daarvan betreft ondersteunend personeel en de andere helft productiemedewerkers. Of en hoeveel banen er in IJmuiden op de tocht staan, werd niet gedefinieerd.
De kostenvoordelen worden geraamd op structureel 400 miljoen tot 600 miljoen euro. Onder meer de commerciële divisies, onderzoeksafdelingen en andere ondersteunende diensten zullen worden samengebracht. Later wordt ook gekeken hoe de capaciteit en de faciliteiten van de staalfabrieken in IJmuiden, Duisburg en Port Talbot kunnen worden verbeterd.
De bedrijven hopen de definitieve deal begin volgend jaar te ondertekenen. De fusie moet eind 2018 worden afgerond. Daarbij zijn de bedrijven ook nog afhankelijk van goedkeuring door de betreffende autoriteiten.
Tata en ThyssenKrupp waren tijden in onderhandeling over een samenvoeging van hun Europese staaldivisies. Er was veel weerstand tegen, uit vrees voor grootschalig banenverlies.
Erkenning Nederlands vestigingsklimaat
De komst van het hoofdkantoor van de Europese activiteiten van Tata Steel en ThyssenKrupp naar Amsterdam is een opsteker voor Nederland, vindt werkgeversorganisatie VNO-NCW. Het hoofdkantoor brengt hoogwaardige banen en een belangrijk beslissingscentrum naar ons land, zegt voorzitter Hans de Boer. Daarnaast is het ook "een erkenning van het goede Nederlandse vestigingsklimaat".
De Boer benadrukt wel dat het met de fusie van belang is dat de Nederlandse tak van het fusiebedrijf, het voormalige Hoogovens in IJmuiden, zich autonoom kan ontwikkelen.
Hij wijst daarbij op het economische belang van het bedrijf in Nederland met zijn 10.000 werknemers en zijn voortrekkersrol op de vlakken van duurzaamheid en innovatie.
Minister-president Mark Rutte noemt de vestiging van het nieuwe gezamenlijke hoofdkantoor goed nieuws voor Nederland. De premier was ook positief over het voortzetten van de Nederlandse activiteiten van het nieuwe fusiebedrijf in IJmuiden bij het voormalige Hoogovens. "Dit versterkt de leidende rol van Tata Steel IJmuiden als een van de meest efficiënte en duurzame staalfabrieken ter wereld."
Seinen in IJmuiden op rood
Het personeel van Tata Steel in IJmuiden ziet juist niets in de voorgenomen fusie. Volgens voorzitter van de centrale ondernemingsraad Frits van Wieringen staan, gelet op de informatie die nu voorhanden is, in IJmuiden alle "seinen op rood". Hij had woensdagmorgen overleg met de leiding van Tata Nederland.
Van Wieringen benadrukt dat altijd is ontkend dat een samengaan gepaard zou gaan met ontslagen. "Maar dat gebeurt nu dus wel."
Volgens Van Wieringen zijn er nog wel meer zaken niet duidelijk en is er volgens hem nog een "lange weg te gaan" alvorens de fusie een feit is. Zo is er nog geen businessplan bekend en ontbreekt het aan een financiële onderbouwing. Ook de toekomst van het staalbedrijf is volgens de voorzitter van de ondernemingsraad nog ongewis.
ThyssenKrupp zou volgens Van Wieringen ooit hebben geroepen eigenlijk niets in staal te zien. "Wat als de Duitsers op korte termijn besluiten om weer uit de joint venture te stappen. Wat betekent dat voor de toekomst van het bedrijf", vraagt hij zich hardop af. "Met wat we nu weten, zullen wij de fusieplannen zeker niet steunen."